Saguntí de l'any 2006

Junta Local de Sagunt de l'Associació Espanyola Contra el Càncer

Per la seua labor social.


El 8 de març de 1924 es va constituir la Lliga Espanyola Contra el Càncer a l´Institut Príncep d´Astúries, primer centre d´investigació dedicat exclusivament a l´estudi del càncer a Espanya. En l´esmentat acte es va crear el Comité Científic i la Junta de Dames, treballant sota el patrocini de la Regna Mare Victòria Eugènia.

Posteriorment, en 1954, es va crear La Junta Provincial Associada de València amb un funcionament singular dins l´Associació Nacional, donat que, anualment, els seus comptes i activitat són auditades, a petició pròpia, per a que es conega d´una forma transparent del seu funcionament.

A la nostra ciutat es té constància de l´inici de l’activitat de l´Associació al voltant de l´any 1964, amb una primera col·lecta en la que es replegaven els donatius rebuts dels veïns. Durant molts anys aquest era l´únic event que es realitzava anualment.

En 1997 un grup de dones, encapçalat per Maria Teresa Navarro Castelló, es posa a treballar amb la fi de crear una junta estable i permanent, que organitzarà un nombre variat d´activitats encaminades a recaudar una major quantitat de diners amb el fi de destinar-los, íntegrament, a lluitar contra el càncer, al mateix temps que es desenvolupava una obra pedagògica, contribuint a una tasca de difusió cultural a la nostra ciutat amb determinats actes que es celebren. La nostra ciutat passà de ser una de les últimes localitats de la nostra província en 1996 a ser la primera ciutat en aportacions durant els anys 2000 al 2004. Un dels majors orgulls de les components de la Junta Local de Sagunt de la AECC és la d´haver aconseguit involucrar a la població de Sagunt i Port al nostre projecte que és comú a tots nosaltres: la Lluita Contra el Càncer.

Des d’eixe moment els objectius de la Junta es dirigeixen al desenvolupament d´un ampli programa d´activitats que inclou xerrades i conferències impartides per professionals de l´associació al voltant de diverses dolències i, sobre tot, al camp de la prevenció.

Varies han sigut les ocassions en les quals hem rebut la visita de l´Autobús de la Vida i, en periode estival, s´ha apropat fins les nostres platges la unitat mòbil que disposa l´Associació a València per fer exploracions de pell als qui passen per elles, dins la Campanya Solar.

S´ha aconseguit que l´hospital de Sagunt siga el primer, fora de la capital, que compte amb un servici de psico-oncologia per a malalts i familiars, i el seu cost corre a càrrec de l´Associació. Així mateix, es desenvolupen al llarg de l´any activitats manuals com son les el·laboracions de socarrats, llavors de punt de ganxo, decoració de betlems, centres de taula, etc... que junt a gran quantitat de llibres i d´altra serie d´objectes donats per veïns, comerços i empreses, s´exposen i venen als mercadets que s´organitzen al llarg de tot l´any, tant a l´estiu com a l´hivern.

També s´ha assumit l´organització d´actuacions benèfiques, en les quals han participat de forma totalment altruista, un gran nombre d´artistes i col·lectius culturals, teatrals i folclòrics de la ciutat, grups de reconegut prestigi com Lo Rat Penat, Alimara i artistes de projecció Nacional com Vicent Seguí, guanyador d´Operació Triomf 3, Blas, subcampió d´Eurojúnior 2, Beatriu Bronchal i el nostre valencianista David Navarro, encara que el millor de tots ells es la il·lusió amb la que sempre han col·laborat.

A tot açó s´uneix l´organització de Sopars Benèfics en els quals comptem amb el sorteig, cada vegada més, d´importants peces de valor, sense oblidar la tradicional col·lecta en la que, seguint amb la tradició arraigada desde 1924, les voluntàries demanen la col·laboració dels veïns amb les vidrioles a la mà.

Tot açó a sigut gràcies a les aportacions i sensibiliat de totes aquelles persones que creuen en els fins de l´Associació Espanyola Contra el Càncer i redunden en un benefici per al conjunt de la societat.

El repte per al segle XXI és l’erradicació del càncer gràcies als avanços que dia a dia es van aconseguint amb l´estudi de l´enfermetat i amb programes de sensibilització en els que es fa una especial insistència a la prevenció, sobre tot d´aquelles de previsible detecció precoç.

Des d´aquest lloc els components de la Junta Local de Sagunt de la AECC volen agrair a tots la seua col·laboració, i de manera especial a la comissió de la Falla Santa Anna, en otorgar-los el premi “Saguntí de l´any” del present exercici. Per a ells suposa un reconeixement a la solidaritat dels veïns de la nostra ciutat, i de forma molt especial és un record a totes aquelles persones que aquesta enfermetat ha apartat del nostre costat. És a tots ells als que volen oferir el significat i valor d´aquest premi, per a que qualsevol dia pugam dir que se li ha guanyat la batalla al càncer.