Saguntí de l'any 2016

Colla de Campaners de Morvedre

10 anys de Tocs i Sons.
Per la recuperació, conservació i difusió dels tocs de campanes


La Colla de Campaners de Morvedre és una associació cultural sense ànim de lucre que vetla pel patrimoni cultural immaterial que s'esdevé de les campanes a la ciutat de Sagunt i la comarca del Camp de Morvedre. La tasca principal és la recuperació, conservació i difusió dels tocs de campanes. Per a aquesta tasca, també és necessari vetlar pel patrimoni moble, és a dir, per les campanes i pels llocs on estan.

Els inicis d’aquesta colla tenen lloc en la visita del Papa Benet XVI al juliol de 2006, quan un grup de jóvens saguntins anaren a tocar campanes a València amb altres colles. Uns dies després, a les festes patronals de Sagunt ja es van realitzar tocs manuals de campanes, i a poc a poc es van anar introduint també als pobles de la comarca i inclús a Ontinyent.

El campanar seu de la Colla és el campanar de la Vila de Sagunt, anomenat així perquè té la primacia sobre la resta de campanars de la ciutat. Està situat a l’església de Santa Maria, que és BIC des de desembre de 1982.

Campaners de Morvedre és una associació oberta i multidisciplinària, en la qual es troben units per l’interés de recuperar el nostre patrimoni gent que prové de molt diferents mons. Tots treballen junts en l’estudi i investigació del patrimoni i la difusió i pràctica dels vols de campanes, que fins a 1971 marcaven el ritme diari de la ciutat: morts, tronades, foc, boira, torns d’aigua per a regar, festes i moltes més coses.

Campaners de Morvedre està agermanada amb la Colla de Campaners d’Ontinyent i col·labora amb aquesta colla i amb els campaners de la catedral de València. Aquesta col·laboració s’ha vist reflectida en diferents actuacions conjuntes des de 2007, exposicions i conferències i concerts de campanes.

Una altra actuació importants va ser elconcert Campanòria per a les campanes de Sagunt de 2008. En 2008 i 2014, Sagunt va ser seu de la Trobada de Campaners Valencians, amb diferents concerts de campanes. La Colla de Campaners de Sagunt forma part del Consell Consultiu de Patrimoni de Sagunt des d’abril de 2013. També han participat en tocs de campanes a la Tierra de Lara (Burgos), Salas Altas (Osca) i a les Festes del Pilar a Saragossa.

En 2011 es va confeccionar la matraca més gran de la Comunitat Valenciana per al campanar de la Vila. També han realitzat conferències sobre patrimoni, han participat en el Mercat Medieval, en la Setmana Santa Saguntina, han restaurat les campanes de Sant Blai i de la Sang, així com la matraca vella de Santa Maria, i han realitzat exposicions fotogràfiques i xarrades.

Com a campaners, realitzen tocs en les festes més importants: Setmana Santa, Corpus, la Minerva, Mare de Déu dels Desemparats, Sants de la Pedra, Sant Blai, el Bon Succés, Tots Sants, Puríssima, Sant Antoni i es col·labora en la Passió en Viu. És de destacar especialment el concert de Campanòria amb motiu del I Centenari del Campanar de Santa Maria (2013).

Enguany, l’associació fa deu anys en el món de tocs i sons treballant pel patrimoni de Sagunt, en especial de les campanes.

Cal recordar que el Ple de l’Excm. Ajuntament de Sagunt aprovà el 26 d’octubre de 2015 trobar les vies de finançament per tal de restaurar el campanar de l’església de Santa Maria o “campanar de la Vila” i iniciar l’expedient per declarar BIC el toc manual de campanes de l’església de Santa Maria realitzat per la Colla de Campaners de Morvedre.