Saguntí de l'any 2013

Germans Caballer. Dolçainers de Sagunt

Per la seua trajectòria a la música tradicional valenciana


Els Germans Caballer són Paco, Eduard, Xema i David, dolçainers de Sagunt, a la comarca del Camp de Morvedre, València.

Paco i Eduard començaren a tocar la dolçaina i tabal, de manera autodidacta, allà per l'any 1981, coincidint amb el naixement del Grup de danses de Morvedre. Prompte, començaren a fer les processons i altres manifestacions de Sagunt (com es el cas de la falla El Mocador de Sagunt en la que ja estan tocant 29 anys) i comarca, com és el cas de Canet (també 29 anys tocant), a més d'acompanyar danses als grups de Alfara, Quartell, Algimia, Faura, Benavites, Sagunt, i d'altres pobles de la comarca.

David, molt menudet, prompte començà a acompanyar-los al tabalet, fet que propicià que Eduard començara a tocar la dolçaina (d'oïda) per poder fer segones veus.

Sempre han estat en contacte amb distints dolçainers veterans, com Vicente Fas, dolçainer de La Vall d'Uixó, amb el que tocaren durant molts anys en Artana i La Vall d'Uixó. També contactaren i estudiaren tot l'entorn familiar i arxiu de Micalet "el Monero", dolçainer de Faura.

L'any 1990 van participar a l'important aplec de dolçainers i tabaleters celebrat a Petrer, a les Valls del Vinalopó. Aquest aplec els va servir per donar-se a conéixer fora de la comarca i conéixer persones com Joan Blasco. També hi participaren als aplecs de Tales, Castelló i Muro.

L'any 1993 i baix l'organització del Col·lectiu "la Canya" es celebrà la 1ª jornada al voltant de la dolçaina a la Casa de Cultura Capellà Pallarés de Caixa Sagunt. Ací van fer la xerrada-concert "Els dolçainers al Camp de Morvedre", xerrada que també va ser realitzada a la 1ª Trobada de dolçainers del Camp de Morvedre, a la que també participaren grups d'Aragó, Alacant i Catalunya, en juny de 1999. Vint anys desprñes, han tornat a realitzar una xerrada sobre la música de tabal i dolçaina al Camp de Morvedre a la Casa Capellà Pallarés amb motiu d'unes jornades sobre patrimoni cultural immaterial organitzades pel Centre d'Estudis del Camp de Morvedre.

També van participar a la gravació del segon disc del grup "La Abuela Santa Ana" de Santa Ana (Albacete). Gravaren per a la Fonoteca de Materials de la Conselleria de Cultura i també han gravat per a l'antologia de la dolçaina i el tabal que recentment ha editat l'Institut Valencià de la Música.

Paco començà a dirigir l'escola municipal de Canet en 2001. Des d'aquell moment començà a tocar la dolçaina el seu germà Josep Maria. Ell era l'únic germà no vinculat a este món de la música tradicional, però prompte debutà amb ells completant així la formació dels germans Caballer.

A partir d'eixe moment, participaren en 2005 al "I Encuentro de dulzaineros del Bajo Martín" (Albacete del Arzobispo) organitzat per "Dulzaineros del Bajo Aragón". Van impartir un taller a l'Escola Municipal de Folklore de Saragossa en 2006, i participaren al X aniversari de la colla de grallers Clau de Mar a Vilanova i La Geltrú en 2010 i al conegut encontre Aires de dulzaina 2011 a San Esteban de Gormaz, Soria.

Una data important és la del dia del concert del seu 25 aniversari, el 25 de novembre de 2006. Acompanyats d'amics que han anat coneguent del món del folk i la música tradicional valenciana, barrejaren la dolçaina i el tabal amb instruments de corda (guitarres, guitarró, bandúrria, llaüt i violí), tuba i percussions vàries, i feren un repàs al repertori tradicional dels dolçainers. Aquest fet provocà la gravació d'un disc compacte: "Les músiques del 25 aniversari" (2009) i una llista d'actuacions amb la formació germans Caballer i Amics. Entre elles destaquen les del día del Cant d'Estil al Teatre Talía de València (2008), Folkhivern de Sueca (2010), Encuentro de Rondas en Mora de Rubielos (2010), Una nit Folk a Quart de Poblet (2010), FolkaSagunt (2011), el concert especial amb motiu del seu 30 aniversari del grup Hawwara de Benetússer (2011), el concert especial amb motiu del seu 30 aniversari (2012), el concert de festes a Bellreguard (2012) i el realitzat a la cloenda del XIV Aplec de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters realitzat a Alcalà de Xivert (2013).

Durant tota la seua trajectòria, han recorregut pobles i ciutats de les nostres terres amb els actes tradicionals per als dolçainers: els actes de carrer (dianes, processons, cercaviles, danses, albaes, ...)

També han realitzat tallers, xerrades i concerts, destacant els ja nomenats, ademés dels realitzats en les Jornades de dolçaina i tabal en la Societat Coral El Micalet de València (2006), fi de curs de la Colla Guirigall d'Alcàsser (2008) i l'assemblea extraordinària de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters a Gilet (2011), el dia de la dolçaina en Benaguasil (2011), el X aniversari de la Colla d'Algemesí (2011), la mostra de música popular Mª Auxiliadora en València (2012) i la trobada de dolçainers i tabaleters del XXX Festival de danses de l'Antiga Corona d'Aragó a Castelló de La Plana (2013).

En totes les ocasions que poden, exposen la seua visió sobre el món de la dolçaina i el tabal, en base a la seua experiència, que enguany arribarà als 32 anys. A banda del reconeixement dels nostres pobles i del món de la dolçaina i el tabalet, l'any 2010 van rebre el Premi Onda Cero a la Cultura al Camp de Morvedre.

Actualment, Paco està cursant dolçaina en el Conservatori Municipal Joaquin Rodrigo de Sagunt; Xema, després d'uns anys estudiant amb Antoni de la Asunción i Andrés, s'uneix en 2011 al Grup de Dolçainers i Tabaleters el Cudol, i Eduard ha encetat els seus estudis de percussió després d'una llarga trajectòria autodidacta. En els últims anys, els acompanyen en algunes ocasions, Quico i Jordi, els fills de Paco, que també estudien diferents especialitats musicals al Conservatori Municipal.