Saguntí de l'any 2010

Associació Cultural Passió per Sagunt


L'any 2004, la Confraria de la Puríssima Sang del Nostre Senyor Jesucrist, junt a la Majoralia que eixe any organitzava la festa de la Setmana Santa Saguntina i amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt decidiren recuperar un acte de la Setmana Santa que es realitzava 140 anys abans i que des d'eixe moment no es va tornar a fer: la representació de la la Passió en viu.

Amb eixa finalitat es convocà una prova per a tots aquells saguntins i saguntines que hi volgueren participar. al càsting es presentaren un bon nombre de persones, d'entre les quals eixiren els actors i actrius no professionals que dugueren a terme la primera representació el 3 d'abril de 2004.

Una característica de la passió que es prepresenta i la fa, si cap més nostra, és la llengua, puix si en altres llocs de la Comunitat Valenciana es fa en castellà, ací es realitza íntegrament en valencià, donant-li un caràcter més populista i més proper a la nostra ciutat. Altra característica és el lloc on es realitza. D'una banda, inicialment, la primera part, les escenes del sanedrí i del juí a Jesús, tenien lloc a l'interior de l'església de Santa Maria, que representava el palau de Pilatos. Posteriorment, i donada la falta d'espai, en l'Any 2009 es començà a representar a la Plaça Major. d'altra banda, la segona part, la crucifixió de Jesús, s'emmarca dins el recorregut del calvari fins accedir a la part alta de la muntanya, on les tres creus perfilades sobre les penyes li atorguen una gran espectacularitat i realisme. i tot açò acompanyat per la música, els cors, la il·luminació i els efectes sonors.

També és de destacar que cada any es van introduint noves escenes de la Passió, fent que sempre hi haha alguna cosa novedosa en la representació.
el gran nombre de persones, que es por contar per milers, que any rere any acudixen a vore la representació és sense dubte el major aval per a que la "passió" continue. També la repercussió als mitjans de comunicació és importantíssima, la premsa i ràdio locals i les televisions autonòmiques i nacionals n'han donat testimoni.

Tots els anys, després de la representació de "LA PASSIÓ EN VIU", la Confraria de la Puríssima Sang del Nostre Senyor Jesucrist convida a tots els actors a un dinar de confraternitat. Durant el dinar de l'any 2007, un grup de gent va proposar fer el muntatge de "LA DESTRUCCIÓN DE SAGUNTO". Encara no es sap com, van aconseguir l'ajuda del Regidor de Cultura, en Vicent Vayà. I a partir d'eixe moment, es començaren a repartir els papers entre els actors.

En eixe moment, tots els integrants del grup no eren conscients de "on s'estaven posant", i del sacrifici personal i col·lectiu que anava a suposar, però la il·lusió per recuperar la història de la nostra ciutat i rememorar la destrucció del poble saguntí, contada per José Mª Permàn i Francisco Sánchez Castañer, i amb la música del mestre Joaquín Rodrigo, va fer que de seguida es posaren a treballar amb la màxima il·lusió i dedicació. Era un gran repte, feia més de 30 anys que no es representava i únicament s'havia fet en tres ocasions, en 1954, 1955 i 1974.

Açò és el que va provocar que, en primer lloc, es constituira l'Associació Passió per Sagunt, al mes de setembre de 2008, i per a donar-se a conéixer i donar a conéixer els objectius de l'associació, en octubre d'eixe mateix any es va muntar un stand al mercadet medieval. En desembre començaren els assajos i la busca de patrocinis públics i privats per a dur a terme el projecte.

El 23 de març de 2009 es realitzà la presentació de l'Associació als mitjans de comunicació i al públic en general al Saló d'Actes del Consell Agrari.

Paralel·lament a "La Destrucción", es va representar al mes d'abril de 2009 la Passió en Viu a la Plaça Major per primera vegada, amb gran èxit de públic. I també per primera vegada, al mes de maig es vamuntar la Creu de Maig a la Parròquia del Salvador.

Mentrestant, els assajos de "La Destrucción" avançaven, fins arribar a l'estrena i representació de l'obra, els ies 28, 29 i 30 d'agost de 2009, feta per primera vegada per actors no professionals i íntegrament veïns de Sagunt, a més de ser totalment en directe, a diferència de la representació de 1974, on les veus van ser gravades prèviament.

L'èxit va ser total, les entrades s'esgotaren en tan sols tres dies i molta gent es quedà sense poder-la vore. Més de 3000 persones pogueren gaudir-la en directe i valorar el treball de l'associació.

Després vindrien els reconeixements al treball fet per part de l'Ajuntament, amb la recepció de l'alcalde, i també per Onda Cero, que els va atorgar el Premi a la Innovació Artística pel muntatge de "La Destrucción de Sagunto". Finalment, en novembre de 2009 la Falla El Mocador dedicà la seua setmana cultural a "La Destrucción de Sagunto".

I novament, en març de 2010 es va representar la Passió en Viu durant la Setmana Santa, introduint l'escena de l'entrada de Jesús en Jerusalem. També es tornà a realitzar la Creu de Maig a la Parròquia del Salvador.

És precisament en eixe mes de maig quan es va decidir tornar a realitzar el muntatge de "La Destrucción de Sagunto" perquè totes aquelles persones que no la van vore l'any anterior pogueren guadir-la. Però no es podia fer una repetició exacta, s'havien d'introduir modificacions per millorar-la i fer-la diferent. Per a eixa tasca es va comptar amb la direcció de Panxo Barrera, que va introduir efectes visuals, d'il·luminació, de so, música incidental i varià la interpretació dels actors, sense tocar el text.

Després d'un treball més dur si cap que l'any anterior, els dies 27, 28 i 29 d'agost es tornà a representar, amb una nova massiva resposta del públic, amb més de 3000 espectadors. I després, novament, els reconeixements públics, de l'Ajuntament, mitjans de comunicació, i de la Falla Santa Anna, que nominà a l'Associació Passió per Sagunt Saguntí de l'any.

Actualment, l'associació està preparant la representació de la Passió en Viu de 2011, pensant en quines escenes i personatges nous introduir.